Tarcsai András honlapja

"Most tanultam meg, hogy nem arra kérem Istent, hogy teljesítse azt, amit én elterveztem, hanem hogy segítsen megérteni, mi az értelme annak, amit ő tesz velem." Wass Albert

1979-óta Tanítok különböző iskolában a szakképzéstől a főiskoláig:

Iskolák:Törökbálint,BÁLINT MÁRTON,ELTE,JPTE,ATALANTA,

Taverna,Gourmand,Ecseri út/ma:GundelK.SZKI/,H.H.,Szersa,BELKER.

Képzési területek:

pincér,szakács,cukrász,vendéglős,

vendéglátó-idegenforgalmi manager.

Vizsgáztatással és szakértéssel,valamint fejlesztéssel is foglalkozom.Rendezvényeket szervezünk és bonyolítunk le,hogy tanulóink a mindennapi élet tapasztalataiban próbálhassák ki magukat!

Szülők bálja – a kulisszák mögött

Mindannyian tudjátok, hogy az iskola évről-évre jótékonysági bált rendez. A márciusi tanárinterjúban kicsit a kulisszák mögé tekintünk! A szakközépiskolások által már jól ismert Tarcsai András és Kovács Ákos tanárurakkal beszélgettem a szülők báljáról.

Filter: Önök hogyan vettek részt a szülők bálja szervezésében?

Tarcsai András: A választékot a diákokkal közösen alakítottuk ki, majd végig mentünk a feladatokon, a beszerzéstől egészen az értékesítésig, és közösen elkészítettük az ételeket.

F: Mi volt a menü és mi alapján állították össze az ételsort?

Kovács Ákos: Az előétel tésztában sült pástétom volt salátaágyon, a főétel baconba tekert csirkemell filé zöldséges rizzsel, a desszert pedig egy olasz édesség, a Velencei álom. Először is figyelnünk kellett arra, hogy báli menü legyen, másodszor, hogy ilyen nagy létszámra ebben a konyhában elkészíthető legyen, hiszen minden ételt a tankonyhában készítettünk, ami nem kétszáz feletti adagokra van kalkulálva.

T.A.: De nagyon fontos mindamellett, hogy látványos és ízletes legyen az ételsor az, hogy úgy kell gazdálkodni, hogy a lehető legnagyobb hasznot hozza, hiszen ez egy jótékonysági rendezvény.

F: a Főzésben és a felszolgálásban is részt vettek a diákok. Ők hogyan szerepeltek?

T.A.: Szinte mindent ők csináltak. J

K.Á.: Igen, a munka nagytöbbségét a diákok csinálták. Mi maximum megmutatjuk, hogy hogyan készítsék el. Az előételt, ill. a desszertet csináltuk meg közösen, a többit begyakoroltuk és saját maguk készítették el.

F.: Elérte célját a bál? Nyereséges volt?

T.A.: Igen, és emellett még a tanulóknak is remek gyakorlási lehetőség volt. Hasznát vehették a tanultaknak, mindannak, amiért dolgoztak, amiért készültek. A haszonhoz hozzáadódik a fiatalok munkájának értéke is.

F.: Kik voltak a sztárvendégek?

T.A.: Itt volt Márk és Szentpéteri Csilla, ill. önkormányzattól is megtisztelték az a rendezvényt. Úgy vettük észre, hogy szívesen jönnek a szülők, a tanulók is.

K.Á.: Egyre nagyobb a létszám. Több éve kerül megrendezésre a bál, és egyre többen jönnek el.

Azoknak, akiket nem tanítanak, akik nem ismerik Önöket, meséljenek magukról!

F.: Mióta tanítanak itt, és mit?

K.Á.: Ételkészítést és élelmiszerismeretet tanítok 1996 óta.

T.A.: Én 1978 óta tanítok. Ebben az iskolában 1997 februárjában kezdtem. Vendéglátás – túrizmus ismereteket, felszolgálási alapismereteket és marketinget tanítok, de korábban gasztronómia ismereteket is tanítottam. Mikor idekerültem, először szállodás és portás képzés zajlott az iskolában, és csak később vált vendéglátóssá az intézmény.

F.: Mivel foglalkoznak a tanításon kívül?

T.A.: Mindketten a vendéglátásban vagyunk. Azt gondolom, hogy máshogy nem is lehet csinálni ezt a szakmát. Benne kell lenni az élet sűrűjében, hogy megtapasztaljuk, mi van a vendéglátásban. Különböző rendezvényeken veszek részt, korábban a Mátyás pincét vezettem, előtte a Kárpátia Hotelben és több szállodában is dolgoztam.

 

K.Á.: Sok étteremben dolgoztam konyhafőnökként mielőtt ide kerültem. De a nyolcadik kerületi önkormányzatnak is csináltam több vendéglátóegységét. Most egy saját vendéglátó klubot üzemeltetek, ami szabadidő klubként működik, étteremmel. Illetve itt az iskolában csinálom a büfét.  Emellett egy másik iskolában is tanítok.

F.: Mit szeretnek csinálni szabadidejükben?

K.Á.: Nagyon sokat kirándulok és utazok. És mivel kertes házban lakom, szeretem a kertet gondozni. Elég kevés szabadidőm marad a sok egyéb tevékenység mellett, de a sportra minden héten több órát szánok, mert nagyon szeretek fallabdázni.

T.A.: Én is sportolok. A Fradi tekebizottságának voltam az elnöke, és Fradiban futballoztam, de a főiskolán ez a háttérbe szorult. Edzői és játékvezetői papírokkal is rendelkezem.  A hétfői és csütörtöki napot azért várom, mert ekkor tanítás után focizunk a tanárkollégákkal. A mozgás és a sport nagyon lényeges, és valamilyen szinten kapcsolódik is a vendéglátáshoz.

F.: Mit üzennének a diákoknak?

T.A.: Csak akkor érdemes bármilyen szakmát csinálni, ha szeretik, szívből csinálják és van hitük és energiájuk hozzá. Szeretni kell a szakmát, mert a nélkül nem érdemes belekezdeni vagy foglalkozni vele.

K.Á.: Igaza van Andrásnak, szeretettel kell csinálni, és mindig azt kell látni, hogy az élet bármely területén hasznosítani lehet az itt megszerzett tudást. Teljesen mindegy, hogy a vendéglátó szakma felé viszi-e őt az élet, vagy csak otthon a családnak, vagy a baráti körnek főz. Az élet megmutatja, hogy ezt bárhol, bármikor hasznosítani lehet.

 

butako.jpg

Turucz Andi

 

suli1.jpg


suli2.jpg

Iskolában:

Tablókép:-Oktatás-

szakképzési hozzájárulás:

http://www.balintsuli.hu/news.php?item.63.7


suli.jpg

 

 

Ez is jótékonysági bál:

bal5.jpg

bal1.jpg

A bálról:

http://www.helybenavilag.hu/torokbalint/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=101

 

Retró bál-2012:

bali.jpg

Vizsgáztatás:

https://vep.nive.hu/elnok?name=T

2013.ismét báli-terítés rendben:

szulok-nevelok_balja_112.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 47
Heti: 135
Havi: 774
Össz.: 418 464

Látogatottság növelés
Oldal: Iskola,oktatás
Tarcsai András honlapja - © 2008 - 2024 - tarcsai.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »