Tarcsai András honlapja

"Most tanultam meg, hogy nem arra kérem Istent, hogy teljesítse azt, amit én elterveztem, hanem hogy segítsen megérteni, mi az értelme annak, amit ő tesz velem." Wass Albert

 

A szakács könyv helyett:

http://www.nosalty.hu/

Ajánlott bemutatók:

http://prezi.com/user/tarcsaiandras/prezis/

http://prezi.com/user/barnatomi/prezis/

http://prezi.com/user/barnatomi/prezis/

http://prezi.com/user/h6fjuecrtmnf/

 

Áruforgalom fő munkafolyamata:

Beszerzés-Raktározás-TERMELÉS-ÉRTÉKESÍTÉS-Szolgáltatás

Gépek,berendezések,eszközök ,felszerelések!

Személyi és Tárgyi feltételek:

 

1.    A termelés folyamata..

1.1.    Élelmi anyagok előkészítése.

1.2.    Az ételek elkészítése.

1.3.    Befejező műveletek.

Ellenőrző kérdések.

2.    Az ételek összetétele, tálalása, felszolgálása.. 24

2.1.    Ételkiegészítők. 25

Ellenőrző kérdések. 27

2.2.    Levesek. 28

Híg levesek. 29

Sűrített levesek. 32

Egyszerűen sűrített levesek. 32

Áttört, vagy pürélevesek. 33

Krémlevesek. 34

Nyáklevesek. 34

Gyümölcslevesek. 35

Különleges vagy összetett levesek. 35

Levesek tálalása és felszolgálása. 36

Ellenőrző kérdések. 39

2.3.    Főzelékek és köretek. 41

Gyökér- és gumófélékből készíthető főzelékek és köretek. 43

Káposztafélékből készíthető főzelékek és köretek. 45

Csucsorfélékből készíthető főzelékek és köretek. 46

Kobakosokból készíthető főzelékek és köretek. 48

Hagymafélékből készíthető főzelékek és köretek. 48

Levélzöldségekből készíthető főzelékek és köretek. 49

Évelő növényekből készíthető főzelékek és köretek. 50

Hüvelyesekből készíthető főzelékek és köretek. 51

Egyéb zöldségfélékből készíthető főzelékek és köretek. 52

Gabonafélékből készíthető köretek. 53

Vegyes köretek. 54

Főzelékek és köretek tálalása. 54

Ellenőrző kérdések: 56

2.4.    Saláták. 57

Nyersen készült saláták. 60

Főtt saláták. 61

Kevert saláta különlegességek. 61

Tartósított savanyúságok. 62

Saláták tálalása. 62

Ellenőrző kérdések. 63

2.5.    Mártások. 64

Hideg mártások. 65

A meleg mártások csoportjai és alapmártásai 67

Mártások tálalása. 69

Ellenőrző kérdések. 70

2.6.    Hideg előételek. 71

Hideg főzelékek, összetett salátakülönlegességek és koktélok. 72

Hideg tojásételek. 73

Gyümölcsfélék. 74

Pástétomok, habok. 75

Galantinok. 76

Kocsonyák. 77

Hideg sültek és felvágottak. 77

Vegyes ízelítők. 78

Szendvicsek. 79

Hideg előételek tálalása. 80

Ellenőrző kérdések. 81

2.7.    Meleg előételek. 82

Meleg tojásételek. 82

Zöldség és főzelék előételek. 85

Tésztákból készíthető előételek. 87

Rizottók. 88

Húsokból és belsőségekből készült előételek. 89

Sajtokból készült előételek. 90

Meleg szendvicsek. 90

Meleg vegyes ízelítő. 91

Meleg előételek tálalása. 91

Ellenőrző kérdések. 92

2.8.    Halakból és egyéb hidegvérű állatokból készíthető ételek. 93

Halból és egyéb hidegvérű állatokból készült hideg ételek. 94

Halból és egyéb hidegvérű állatokból készült meleg ételek. 96

Halak, rákok és békák tálalása. 99

Ellenőrző kérdések. 100

2.9.    Húsételek. 101

Borjúhúsból készült ételek. 102

Marhahúsból készült ételek. 107

Sertéshúsból készült ételek. 114

Bárányból és házinyúlból készült ételek. 121

Háziszárnyasokból készült ételek. 124

Vadhúsokból és vadszárnyasokból készült ételek. 128

Ellenőrző kérdések. 132

3.    Tálalás a vendég asztalánál.. 134

3.1.    Szeletelés a vendég asztalánál 134

3.2.    Ételkészítés és flambírozás a vendég asztalánál 138

Ellenőrző kérdések. 141

4.    Befejező fogások.. 142

4.1.    A konyhai meleg tészták és cukrászsütemények. 142

Tészták és egyéb sütemények tálalása. 150

4.2.    Gyümölcsök, befőttek. 151

A gyümölcsök, befőttek tálalása. 152

4.3.    Sajtok. 152

Sajtok szeletelése az asztalnál 153

Ellenőrző kérdések. 154

5.    Étlap-, étrend-, és árlap alapismeretek.. 155

5.1.    Alapfogalmak

5.2.    Az étlap szerkesztése. 156

Az étlap fajtái 160

A menü és az étrend összeállítása

Az étrendhez illő italsor összeállítása

Ellenőrző kérdések 




Gazdaság

 

  1. Adó: közvetlen ellenszolgáltatás nélküli fizetési kötelezettség az állam felé.
  2. ÁFA: általános forgalmi adó, jelenleg 27%
  3. Anyag felhasználási szint: (af % vagy ELÁBÉ %) százalékos mutató, amely megmutatja, hogy a nyersanyag érték hány százaléka az eladási árnak.
  4. Anyaghányad: a felhasznált nyersanyagok egységnyi termékre jutó mennyisége.
  5. Anyagok: azok a készletek, amelyeket a termék előállításához használnak.
  6. Apport: nem pénzbeli hozzájárulás
  7. Ár: egy termék vagy szolgáltatás pénzben kifejezett értéke
  8. Árrés: a nettó eladási ár és a nettó beszerzési ár különbsége (Noe-Nob)
  9. Árrés színvonal: százalékos mutató, amely megmutatja, hogy az árrés hány százaléka az eladási árnak.
  10. Áru: cserére termelt mások szükségletének kielégítésére alkalmas dolog.
  11. Átlagbér: (ÁB) az a mutató, amely kifejezi, hogy 1 dolgozó átlagosan mennyi bért kap.
  12. Átlagkészlet: (K) egy vizsgált időszak átlagos készlete
  13. Bázis időszak: az a kiválasztott időszak, amihez a többi időszak adatait biztosítjuk.
  14. Bázis viszonyszám: (Vb) azt fejezi ki, hogy meghatározott időponthoz vagy időszakhoz képest milyen arányú a változás.
  15. Befektetés: a vállalati pénzeszközök lekötése a vállalkozás céljához kapcsolódva.
  16. Bér: a munkaviszonyból származó jövedelem
  17. Bérköltség: a munkabérek összessége, adott idő alatt kifejezett összes bér.
  18. Beszerzési ár: azaz ár, amelyért a nyersanyagot, a terméket megvásárolták.
  19. Betéti társaság: a Bt. tagjait üzletszerű, közös tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget oly módon, hogy legalább 1 tag (beltag) felelőssége korlátlan és legalább egy másik tag (kültag) felelőssége korlátolt.
  20. Bruttó bevétel: az a bevétel, amely az értékesítéskor felszámított áfát is tartalmazza.
  21. Bruttó hazai termék (GDP): adott évben, adott ország területén létrehozott végső felhasználásra kerülő javak összessége.
  22. Cselekvőképes: nagykorú és nem áll gondnokság alatt
  23. Csődeljárás: ha a cég fizetésképtelen, akkor csődöt jelenthet be maga ellen és megkísérlik a fizetőképesség helyreállítását. A cél az, hogy a vállalkozás ne szűnjön meg.
  24. Egyesülés: az a folyamat, amelynek során két vagy több gazdasági társaságból lesz, akár új társaságként (összeolvasás), akár az egyik társaságnak a másik társaságba való beolvadásával (beolvadás).
  25. Egyéni vállalkozás: egy természetes személy üzletszerű gazdasági tevékenysége.
  26. Egységár: egységnyi termék (1kg,1db) beszerzési ára.
  27. ELÁBÉ: eladott áruk beszerzési értéke, más néven nyersanyagérték vagy nettó beszerzési ár.
  28. Ellenőrzés: olyan tevékenység, amely során javaslatokat, állásfoglalásokat alakítanak ki arról, hogy a követelményeket teljesítették.
  29. Eredmény: az adott időszak hozamainak és ráfordításainak összessége. Lehet negatív (vesztesség) és pozitív eredmény (nyereség).
  30. Eredményszínvonal: azt fejezi ki, hogy az eredmény hány százaléka a bevételnek.
  31. Értékcsökkenési leírás (amortizáció): a tárgyi eszközök értékcsökkenésének költségként való elszámolása.
  32. Értékpapír: értéket vagy jogot megtestesítő okirat.
  33. Eszközök: a vállalkozás vagyontárgyai megjelenési formájuk szerint.
  34. Felszámolási eljárás: tartós fizetésképtelenség esetén történik. Cél a cég jogutód nélküli megszűntetése, úgy hogy közben a hitelezők a törvényben meghatározott módon és sorrendben hozzájussanak követelésükhöz.
  35. Fix költség: azaz állandó költség, a bevétel változásától független. Pl. rezsi, bérleti díj
  36. Fogyasztás: a szükségletek kielégítése
  37. Forgási sebesség fordulatokban: (Fsf) megmutatja, hogy egy adott időszak alatt hányszor térül meg a készletben lekötött pénzmennyisége.
  38. Forgási sebesség napokban: (Fsn) megmutatja, hogy hány napos bevétel lebonyolításához szükséges készlettel rendelkezik az üzlet.
  39. Gazdálkodás: a rendelkezésre álló anyagi javak, erőforrások ésszerű felhasználása.
  40. Gazdasági társaság: társas vállalkozások, olyan gazdálkodó szervezetek, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak, vagyonukat a tagok bocsátják a társaság rendelkezésére, saját cégnevük alatt jogokat szerezhetnek és kötelezettségeket vállalhatnak.
  41. Göngyöleg: az a csomagolóanyag, amely több szállítás során is használható.
  42. Haszonkulcs: százalékos mutató, amely megmutatja, hogy az árrés az ELÁBÉ-nak hány százaléka.
  43. Igény: az a szükséglet, amely konkrét formában jelenik meg.
  44. Infrastruktúra: minden olyan berendelés és hálózat, amely a szállításhoz és a hírközléshez szükséges.
  45. Javak(jószág): az ember anyagi szükségletének kielégítésére alkalmas dolgok ( termékek és szolgáltatások) pl. autóbiztosítás
  46. Járulék: olyan fizetési kötelezettség, amely valamilyen speciális szolgáltatást nyújtó alapnak jelent bevételt, amely ebből fedezi a kiadásait.
  47. Jogi személy: olyan jogképes szervezet, amelynek ezt a tulajdonát jogszabály ismerte el. Pl. iskola, tűzoltóság
  48. Jutalék: a dolgozók teljesítménybérezésének egyik fajtája. A bér a jutalékalaptól függ.
  49. Jövedelem: a dolgozó összes bére, amely tartalmazza a keresetből származó bevételeket és a kereseten kívüli juttatásokat és a nem munkával kapcsolatos jövedelmeket is.
  50. Kereset: a munkabér és a béren felül kapott, de munkával kapcsolatos részesedések.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 29
Heti: 192
Havi: 616
Össz.: 418 306

Látogatottság növelés
Oldal: Termelés-értékesítés képzéseklad új lapjának a címét
Tarcsai András honlapja - © 2008 - 2024 - tarcsai.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »